De firma Mondiale bestaat bijna 100 jaar. Maar wist u dat onze ontstaansgeschiedenis nog veel verder reikt? Tot in 1860 om precies te zijn. Toen familiebedrijf Fondu in Vilvoorde mee de metaalnijverheid op onze landkaart zette. Sinds 1921 draagt deze firma de naam Mondiale.
Decennialang was Vilvoorde het kloppende hart van de Mondialisten. Dit is de merkwaardige en mooie historie van Mondiale, voor u opgetekend in een 6-delige mini-serie.
DEEL 5: 1981 tot 1989
Toen Mondiale, dé referentie voor draaibanken in België, in 1981 failliet werd verklaard, kopten alle Belgische kranten over dit grote verlies. En ook de politiek zat verveeld met de zaak…
Herkansing voor Mondiale
Minister Eyskens was toevallig nét op dat moment in Indonesië om te onderhandelen over een nieuwe (en grote) levering van Mondiale draaibanken.
Eyskens haalde de deal binnen en de Mondiale fabriek kon dan toch openblijven.
Mondiale werd heropgericht onder de naam Mondiale 81. De Vlaamse regering sprong financieel bij en gaf vier opdrachten mee:
- Het ABOS-contract (Algemeen Bestuur voor Ontwikkelingssamenwerking) met Indonesië naleven
- Een numeriek gestuurde draaibank ontwikkelen
- De productie van conventionele draaibanken en freesmachines opstarten
- Een private sponsor vinden
Het ABOS-contract met Indonesië
Dit contract bevatte een 12-fasenplan om de volledige productie van Mondiale draaibanken naar Indonesië te verhuizen. Daar zou een maatschappij opgericht worden, een joint-venture, waarin Mondiale 81 uiteindelijk voor 70 % zou participeren.
De reden van deze verhuisplannen was vrij logisch. Dankzij de lagere productiekosten zou Mondiale 81 wél opgewassen zijn tegen de moordende concurrentie uit Japan en Taiwan.
De numeriek gestuurde draaibank
De ingenieurs van Mondiale 81 ontwikkelden een numeriek gestuurde draaibank op basis van de GALLICOP, de meest succesvolle machine uit het gamma.
Het ontwerp kwam uit eigen huis, maar de besturing kwam van het Duitse AMK.
In november 1981 trok Mondiale met de gloednieuwe M420 CNC naar de EMO-beurs in Hannover. Na eerder gematigd succes werd de (zwakke) AMK-besturing vervangen door een FANUC-sturing.
In 1986 kwam uiteindelijk de M600 CNC op de markt, die veel grotere volumes aankon.
Heropstart productie en extra service
Mondiale 81 startte tegelijk zo snel mogelijk de productie op van alle populaire modellen. En ook van de 900 CELTIC 14 draaibanken, die uiterlijk tegen 1987 moesten geleverd worden aan Indonesië.
Daarna viel de firma onherroepelijk terug op eigen cliënteel. Naast productie bood ze ook een onderhoudsservice aan de vele gebruikers van Mondiale draaibanken en freesmachines, zowel conventioneel als cnc-gestuurd.
Zoektocht naar privépartner
De zaken liepen vrij goed voor Mondiale begin jaren ’80.
Binnen Europa was Duitsland een grote afnemer geworden. Mondiale richtte zelfs een dochtermaatschappij op: “Mondiale Werkzeuge Deutschland” (MWD) met 175 personeelsleden in 1986.
Maar ondertussen raakte het machinepark verouderd en extra geld voor modernisering was er nog niet. De zoektocht naar een privépartner verliep helaas veel minder vlot. De Vlaamse Overheid sprong nog een laatste keer bij. Maar vanaf 1986 draaide Mondiale steeds meer verlies.
Toen ook het joint-ventureverhaal in Indonesië een slechte afloop kende, was het einde nabij.
Het onafwendbare einde
Mondiale 81 ging failliet op 21 december 1989. Meer dan 130 jaar had de firma voor werkgelegenheid gezorgd in Vilvoorde.
Ooit producent van spoorwegmateriaal, nadien bouwde de firma automobielen en moto’s, en groeide ze uit tot wereldwijde handelaar in draaibanken en freesmachines.
Het personeel bleef zichzelf met trots ‘de Mondialisten’ noemen… en keek lijdzaam toe, terwijl hun geliefde Mondiale-site plaats moest ruimen voor een winkelcomplex in 1996.
Was dit het definitieve einde dan? Zoals u ongetwijfeld weet, is het antwoord hierop ‘nee’.
Daar leest u alles over in het volgende – en allerlaatste deel – van de merkwaardige, maar wondermooie historie van Mondiale.
De geschiedenis van Mondiale (deel 6/6)
Bron: STAPPERS, M. (1998). De Merkwaardige geschiedenis van een Vilvoords Metaalconstructiebedrijf – 1860-1989. Vilvoorde, Dupress Vilvoorde.